חיי הקהילה בעין הבשור

מתיישבי סיני היו ברובם בעלי רקע קיבוצי, גרעין נח"ל, או מושב. חיי הקהילה המשותפים לא היו זרים להם, והם בחרו להעשיר את חיי החינוך והתרבות בסיני באמצעות העתקת המסורות המוכרות להם מבית.


חג שבועות

החגים והמועדים נחוגו במשותף. התכנון והביצוע כולו היה בידי החברים. חג השבועות, לדוגמא, חג חקלאי, נחוג ברוב עם, ובמיוחד לקראתו היו מכינים מדי שנה ריקוד טרקטורים של חברי המושב.
מייסדי עין הבשור בחרו להקים התיישבות חדשה, שתהיה שונה מקודמתה בתחום הכלכלי, אך דומה מאוד בתחומי החברה, התרבות והחינוך – לשימור תחושת ה"ביחד".
לצורך כך פועלות במושב שתי ועדות: ועדת חינוך וועדת תרבות. ועדות אלה מתכננות את הפעילות השנתית ומגישות הצעה לתקציב בהתאם. תקציב הוועדות הינו חלק מתקציב המושב. כלומר, בנושא הקהילתי אין קשר ישיר בין קבלת השרות לבין התשלום עבורו.
ועדות אלה פועלות החל מראשית ההתיישבות.

בתחום החינוך:
בראשית ימי המושב, פעל גן הילדים בחצר של אחת מחברות המושב. וכשנסתיימה בניית המרכז המושבי, הועתק הגן למקום שיועד לו. הפעוטות, לעומת זאת, נאלצו לנסוע לפעוטון במושב עמי עוז. הריחוק בין המושבים, והניתוק שנוצר עקב כך, הביאו את חברי המושב להחלטה להקים פעוטון במושב. כיום פועלים במושב גנים ופעוטונים, המרוכזים במתחם אחד בשכונת הבנים.
תינוקיה (לפעוטות בני 3 חודשים עד שנה וחצי) נפתחה במושב זאת, משום שמספר התינוקות לא הצדיק את קיומה עד לשנים האחרונות. משפחות, שרצו מסגרת עבור תינוקות, נסעו למושב עמי עוז או שנעזרו בשרותי הקיבוצים הסמוכים.
ילדי בית הספר נוסעים בוקר, בוקר, בהסעות מטעם המועצה לבית הספר "הבשור".
במושב עין הבשור מתקיימות לאורך כל השנה פעילויות חינוך נוספות, המתוכננות על ידי ועדת החינוך בשיתוף עם ועדת תרבות, ומחולקות לפי ארבע קבוצות גיל: עד כיתה ד´, כיתה ד´ – כיתה ו´, כיתה ז´ – כיתה ט´, כיתה י´ – כיתה י"ב.
בנוסף על כך, מתקיימת פעילות מטעם תנועת המושבים.
כאשר שככו קולות הקרב בין עין הבשור לבין תנועת המושבים, פנה רכז החינוך של המועצה האזורית אשכול בקריאה לשתף את ילדי עין הבשור בפעילות החינוך מטעם התנועה. הפעילות מתקיימת על פי חתך גילי – מכיתה ד´ ועד י"ב. כל קבוצת גיל מופעלת על ידי מדריך צעיר (מד"צ) במהלך השנה. גולת הכותרת של הפעילות בתנועה היא היציאה למחנות בחופשת הפסח ובסוף שנת הלימודים. הפעילות האזורית מאורגנת על ידי נציגי תנועת המושבים – חברי "גרעין עודד": בחורים ובחורות, התורמים שנת שרות לפני גיוסם לצה"ל. מדי שנה יוצאים בני המושב לקורסי ההדרכה של התנועה, וחוזרים להדריך את השכבות הצעירות. גם ב"גרעין עודד", עין הבשור מתהדר במתנדבים רבים לאורך השנים. פעילות החינוך הענפה והמתוקצבת במושב עין הבשור הקלה תמיד על פעילות "גרעין עודד" במושב, ואין זה סוד, שהם רואים את הפעילות בעין הבשור כמתנה.

בתחום התרבות:

חג שבועות
חג שבועות

ועדת תרבות מחלקת את חברי המושב לצוותי חג אחת לשנתיים. בהתקרב חג או מועד מתכנס הצוות לתכנון ולחלוקת תפקידים לשם ביצוע. בכל פעילות נוטלים חלק ילדי המושב: בהכנת מסכת לחנוכה, בקישוט הסוכה או בהפעלת המתקנים בפורים ועוד כיוצא באלה. באופן הזה כל חברי המושב, על טפם, רואים עצמם שותפים לחגיגה. להלן מספר דוגמאות ייחודיות למסורת זו:

מסיבת סוף הקיץ, ועליה לכיתה א´:
בשבת האחרונה של החופש הגדול נאספים חברי המושב על משפחותיהם כדי לחגוג בצוותא את סיום החופש הגדול ואת עליית הילדים לכיתה א´. האירוע נחוג כהפנינג משפחתי בבריכת השחייה, ובמהלכו מברכים את הילדים העולים לכיתה א´ ומעניקים להם שי.
בר מצווה:

מסיבת בר מצווה 3.7.84
מסיבת בר מצווה 9.7.85

בהגיע בני המושב לכיתה ז´ חוגגים יחדיו חגיגת בר מצווה משותפת.(אין הדבר מבטל את ציון בר המצווה באופן פרטי: עליה לתורה עבור הנערים והמסיבות הפרטיות או ציון אחר לבנות המצווה). האירוע הינו בעל אופי מושבי, והוא כולל הפקה של מופע משותף, המתקיים בתיאטרון אשר במרכז המושבי. במופע נוטלים חלק ילדי בר המצווה והוריהם. המופע עצמו עוסק, בדרך כלל, בנושאים הלקוחים מחייהם ,בדברים שמעסיקים אותם ומאפיינים אותם. לכבוד האירוע מוזמנים האורחים הפרטיים (המשפחה המורחבת) של בני המצווה, חברי המושב וחברים מן הסביבה. לפני המופע / ולאחריו מוזמנים חברי המושב להסתובב בין המשפחות החוגגות, ולקחת חלק בשמחתן.

מסיבת מתגייסים:

מסיבת מתגייסים
מסיבת מתגייסים

מסיבת המתגייסים מתקיימת מדי שנה במתחם הבריכה במושב.
בכל שנה מכינים המתגייסים מסכת המתארת כל אחד ואחת מהם, והמספרת על ייחודם ועל פועלם בחיי המושב והקהילה. זה הזמן להעלות נשכחות של תעלולים מימי הילדות, לערוך חידון של תמונות ילדות, לברך את המתגייסים ולאחל להם הצלחה. לכבוד האירוע מכינים המבוגרים מערכון או מופע קצר, שעוסק בדרך כלל בחוויות ההתאקלמות הראשונות בצבא. את האירוע חותמים בטבילת אש – קפיצה לבריכה דרך חישוק אש. המושב מזכה את המתגייסים בצ´ימידן מתנה ובברכה לרגל גיוסם.

מגילת נישואין:
בכל פעם שאחד/ת מבני המושב נישא, נשלחת מגילת הנישואין עם חבר מושב. על פי רוב מקריאים אותה בקול, ולאחר הקראתה חותמים בני הזוג הטרי על המגילה. נוהג זה החל מן הזוג הראשון שנישא במושב, האירוע התקיים בלול ההודים שנבנה לא מכבר ושימש כ "גן ארועים" טרם איכלוסו.

יום ספורט לזכר הבנים והבנות:
קהילת עין הבשור שכלה, למרבה הצער , בני מושב צעירים , והיא מצאה לנכון להנציח את זכרם גם בפעילות כלל מושבית – בקיום יום ספורט ובתחרות צילום. אופי הפעילות נקבע על פי תחומי העניין של הנופלים: תחרות הריצה הולמת את פעילותו הספורטיבית של אורן שפר ז"ל. אבי ארנולדס ז"ל ועדי שנהר ז"ל עסקו בשחיה, ותחביבה של טלי פלדמן ז"ל היה צילום.
חברי עין הבשור מקיימים חיי קהילה עשירים במשך יותר מעשרים וחמש שנות התיישבות, ועל כך יצא שמם באזור. בשימור המסורת רואים מייסדי המושב ברכה בעמלם. בשנים האחרונות חלו, אמנם, תמורות במושב עין הבשור, אך עיקרון זה נשמר בקפידה.

מבוסס על עבודת סמינריון "עין הבשור – רוח חדשה בהתיישבות" מאת חגית שלו, 2001